Lipo Pil özellikleri :

Lipo piller hücrelerden oluşur. Herbir hücrenin nominal voltajı 3,7 volttur. Seri bağlı hücreler S harfi ile gösterilir. Bu durumda S harfinden önceki rakam hücre sayısını gösterir. Yani 2S denildiğinde 3,7x2=7,4 Volt anlaşılır. Keza 3S için ise 3,7x3=11,1 Volt anlaşılır. Buna ilave olarak lipo piller için 3S2P şeklinde de tanımlamalar yapılmıştır. 3S2P nin anlamı 3 adet seri bağlı pilden 2 adeti paralel bağlanmıştır. Bu durumda voltaj değişmez ancak pilin miliamper değeri ikiye katlanır.
Pilin bir hücresinin boş haldeki voltajı 3V, tam şarjlı halde voltajı 4,2V olmalıdır. Kullandığınız pilin herhangibir hücresinin 3V altına düşmesi durumunda pilin ömrünü tamamlama riski vardır. Aşırı şarjın yani 4,20V dan fazla şarj etmenin de güvenlik açısından riskleri vardır. Avantajları :Lipo piller NiCd ve NiMH pillere göre çok daha fazla akım üretebilirler (fazla deşarj kapasitesi).
Kıyaslama yapıldığında diğer pillere oranla daha hafiftirler bu da modelcilikte kullanımı açısından bir avantajdır.
NiCd ve NiMH pillere göre kullanım süreleri daha uzundur.
İstenilen şekilde ve ölçüde üretilebilirler.


Li-ion Pil :

Li-ion veya lityum iyon olarak adlandırılan piller geçtiğimiz yıllarda yenice yaygınlaşan ancak ilk temelleri 1912 yılında atılan gelişmiş pil teknolojisidir. Günümüzün hemen hemen tüm popüler cihazlarında kullanılması ve kabul gören bir pil çeşidi olmasının en önemli nedeni diğer standart batarya ve pillere oranla kullanıcıya sağladığı avantajların fazla, dezavantajlarının ise yalnızca iki kriterle sınırlı olmasıdır. Lityum iyon pillerin doldurulabilme ve yoğunlukları oldukça üst seviyedir. Bu özellikleri li-ion pilleri diğer kimyasal üretimli pillere oranla hem çok daha hafif hem de daha yüksek performanslı hale getirmektedir. Standart pillerde olduğu gibi li-ion pillerde hafıza etkisi sorunu yoktur. Yani, li-ion pilleri kullanıcısı bataryanın içerisindeki enerji bitmemiş olsa bile istediği gibi şarj edebilir. Bataryanın yarıyken şarj edilmesi diğer pillerde olduğu gibi li-ion pilin ömrünü olumsuz yönde etkilemez. Li-ion pillerin de kullanıcılar için elbette bazı ufak kusurları vardır. Bunlardan ilki ve en önemlisi fiyat kriteridir. Li-ion piller ve bataryalar diğer batarya ve pillere oranla daha pahalıdır ve li-ion bataryaların ömürleri diğer pillerde olduğu gibi uzun süreli değildir. Li-ion piller ayrıca aşırı sıcakta bırakılma ve kısa devre yapma gibi durumlarda tutuşabilirler


LiFePo4 Pil:

LiFePo4 , Li-ion ların geliştirilmiş halidir. 1996 yılında bulunmuş bir teknoloji. Teknolojinin ardında yatan sır nano teknolojidir. Li Ionlardan en belirgin farkı katot malzemesidir. Bu bataryanın bir başka kısaltması da Lityum Demir Fosfat ın baş harfleri olan LFP dir. Tamamen zehirsizdir. Diğer lityum bazlı pillere göre daha güvenlidir. Elektrokimyasal özellikleri ve enerji yoğunluğu özelliğiyle diğer lityum pillere nazaran ön plana çıkmaktadır. A123systems isimli bir firma bu teknolojinin en büyük ve önemli üreticisidir. Günümüzde kimi hibrit araçlar batarya olarak bu tip pilleri tercih etmektedir. Klasik lityum ionlara göre daha uzun ömürlüdürler. Yani cycle sayıları daha yüksektir. Daha yüksek deşarj akımı sunabilirler, özelliklede peak akımları daha yüksektir. Klasik LiIonlardakı cobalt yerine demir kullandıklarından çevreye daha zararsızdırlar. Kıyaslamaya devam edersek enerji yoğunluğu LiIonlardan daha düşüktür. Nominal voltajları 3.3V civarıdır. Bazı üreticilerin nominalleri 3.0V , 3.2 V olabilmektedir. Nominal voltajları görüldüğü gibi diğer Lityumlara göre düşüktür. Ancak bu kimi alanlarda dezavantaj değil, avantaj olmaktadır! Ömür açısından bakarsak 1 senelik bir kullanımın ardından kapasitelerinde hemen hemen bir azalma hiç olmaz(doğru kullanım şartlarında).
Minimum voltajları 2.8V tur.
Çalışma voltajları 3.0- 3.3 V arasındadır